Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom er en lidelse som oppstår hvis det blir for trangt for medianusnerven – den store nerven på håndflatesiden av håndroten. Dette kan forårsake en sovende eller prikkende fornemmelse, nedsatt følsomhet else i peke- eller langfingeren, eller nedsatt kraft og muskelsvinn i tommelen.
Karpaltunnelsyndrom

Hva er Karpaltunnelsyndrom?

Karpaltunnelsyndrom er en tilstand der følelsesnerven til fingrene blir irritert. Dette gir prikking i fingrene og smerter ut i hånden – spesielt om natten. Tilstanden medfører stort ubehag når den først har oppståtter til stor sjenanse og irritasjon, så det er beste er å unngå at det kommer så langt. Men hHvis du likevel skulle få påvist karpaltunnelsyndrom, finnes det heldigvis ting du kan gjøre for å bøte på situasjonen.
Karpaltunnelsyndrom

Hvorfor oppstår karpaltunnelsyndrom?

Karpaltunnelsyndrom skyldes at det er for trangt i karpaltunnelen, slik at medianusnerven kommer i klem og det kan oppstå symptomer i hånden og noen av fingrene. Karpaltunnelsyndrom oppstår generelt vanligvis i forbindelse med overbelastning gjennom statisk ensidig gjentatte bevegelser under arbeid. Særlig utseatte yrkesgrupper er frisører, maskinoperatører, slakteri- og industriarbeidere, skribenter og personer som jobber mye med tastatur og datamus. Tilstanden kan imidlertid også skyldes andre sykdommer eller skader. Diagnosen stilles som regel på grunnlag av typiske symptomer og en undersøkelse av hånd og arm.
karpaltunnelsyndrom

Hvordan behandler man karpaltunnelsyndrom?

Karpaltunnelsyndrom behandles ofte mved at man prøver å avlaster hånden – for .eksempel. med en håndleddsskinne. I tillegg kan det være lurt å unngå aktiviteten/bevegelsen som forårsaket tilstanden. Hvis det er bruk av datamusbruken som er problemet, bør du se på om du kan endre bruken av musen småten eller bytte til en ergonomisk mus som f.eks. RollerMouse. Det kan også hende at du bør se nærmere på tastaturet ditter en medskyldig faktor. Hellingen på tastaturet kan nemlig ha avgjørende betydning for belastningen av på håndledd og fingre. I enkelte tilfeller vil det være nødvendig med en operasjon være nødvendig. Det kan også være behov for ulike strekkøvelser for aktuelt å tøye og strekke det aktuelle området, for å lindre smerter og ubehag.

karpaltunnelsyndrom

Kan karpaltunnelsyndrom unngås helt?

Ved å være obs påHvis du kjenner risikofaktorene, kan du minimere risikoen for å utvikle karpaltunnelsyndrom. Hvis du jobber på kontor og sitter i mange timer foran datamaskinen, bør du se på hvordan du kan sørge for får en best mulig arbeidsstilling når du jobber med tastatur og mus – før du i det hele begynner å kjenne smerter eller ubehag.

Merk: Hvis du utvikler musearm-symptomer som kan være relatert til jobben din, bør du ta opp problemet med arbeidsgiver eller verneombud. Hvis du jobber mye mved datamaskinen, kan du undersøke om det er mulig å endre arbeidsoppgavener eller bytte ut den vanlige datamusen med en ergonomisk mus som kan være med på bidra til å lindre smertene. Hvis symptomene vedvarer, anbefaler vi at du kontakter fastlegen din.

Prøv gratis i 14 dager

Prøv en RollerMouse, der forebygger og reduserer smerte og ubehag i nakke, skuldre, armer og hender.
Velg mellom RollerMouse-modellene: Red, Free3 og Pro3.