Seneskjedebetennelse / De Quervains senebetennelse

Seneskjedebetennelse er den vanligste betennelsesreaksjonen som oppstår oftest i håndleddet, og skyldes vanligvis overbelastning av senene i forbindelse med for eksempel statisk ensidig arbeid. Smertene kommer når man beveger tommelen.
Seneskedebetændelse

Hva er seneskjedebetennelse?

Navnet de Quervains kommer av at tilstanden første gang ble beskrevet i 1895 av den sveitsiske legen Fritz de Quervain. Tilstanden, som er ufarlig, men kan være til stor plage, blir i dagligtalen omtalt som seneskjedebetennelse. Seneskjedebetennelse utvikler seg typisk i løpet av noen uker. Den gir seg utslag i økende tiltagende smerter i håndleddsområdet på tommelsiden. Smertene er mest utpreget når man bruker tommelen, og det kan være vanskelig å gripe og klemme med hånden. 

seneskedebetændelse

Hvorfor oppstår seneskjedebetennelse?

Seneskjedebetennelse skyldes at to av tommelsenene kommer i klem i håndleddsregionen. Senene hovner opp, og det oppstår er smertefulltr når man å beveger tommelen. Seneskjedebetennelse skyldes som oftest overbelastning forårsaket av ensidig gjentatte bevegelsergjennom statisk arbeid, men kan også komme av trykk fra for eksempel en gipsbandasje.
seneskedebetændelse

Hvordan behandler man seneskjedebetennelse?

I de fleste tilfeller vil seneskjedebetennelsen avta når overbelastningen av senen reduseres. Aktuell behandling vil som regel være avlastning, betennelsesdempende medikamenter og fysioterapi. Ro og avlastning av tommel og håndledd i 2–3 uker er – kombinert med støttebandasje – det viktigste behandlingstiltaket. Hvis seneskjedebetennelsen skyldes overbelastning, bør man forsøke å unngå aktiviteten/bevegelsen som først utløste smertene. Hvis problemet skyldes bruk av datamusen, vil det være lurt å endre bruken av datamusen eller bytte den ut med en mer ergonomisk modell.

Det kan også være aktuelt å tøye og strekke behov for strekkøvelser for det aktuelle området, for å lindre smerter og ubehag.

seneskedebetændelse

Kan seneskjedebetennelse unngås helt?

Hvis du kjenner risikofaktorene, kan du minimere risikoen for å utvikle seneskjedebetennelse. Hvis du er kontormedarbeider og sitter i mange timer foran en datamaskinen, bør du tenke over hvordan du jobber – før du får smerter og ubehag.
Se her hvordan du får en bedre arbeidsstilling.

Merk: Hvis du utvikler musearm-symptomer som kan være relatert til jobben din, bør du ta opp problemet med arbeidsgiver eller verneombud. Hvis du jobber mye mved datamaskinen, kan du undersøke om det er mulig å endre arbeidsoppgavener eller bytte ut den vanlige datamusen med en ergonomisk mus som kan være med på bidra til å lindre smertene. Hvis symptomene vedvarer, anbefaler vi at du kontakter fastlegen din.

Prøv gratis i 14 dager

Prøv en RollerMouse, der forebygger og reduserer smerte og ubehag i nakke, skuldre, armer og hender.
Velg mellom RollerMouse-modellene: Red, Free3 og Pro3.