Springfinger / Triggerfinger

Springfinger/Triggerfinger er en lidelse som fører til at fingeren låser seg i bøyd stilling og er vanskelig å rette ut igjen. Betegnelsen triggerfinger viser til at fFingeren låser seg vanligvis som om den ligger på en avtrekker, derav navnet triggerfingerer låst i avtrekkerposisjon.
springfinger

Hva er springfinger?

Springfinger er en ganske utbredt vanlig lidelse som kan ha flere årsaker. Felles for dem alle er at de resulterer i overbelastning av sener og muskler i hånd og fingre. Tilstanden ses kun opptrer sjelden hos yngre voksne. Nøyaktig hva som forårsaker springfinger, er uklart. Det kan være en overbelastning eller et trykk mot senen som skaper en lokal hevelse. Trykket mot seneskjeden hemmer bevegelsen i det aktuelle området, og får senen til å «henge seg opp».
springfinger

Hvordan behandler man springfinger?

Legene foreskriver av og til innsprøyting av binyrebarkhormon for å dempe irritasjonen i vevet. I slike tilfeller må innsprøytingen eventuelt gjentas med noen ukers eller måneders mellomrom. Andre former for behandling kan være avlastning av fingeren kombinert med betennelsesdempende medisin. Fysio- eller ergoterapi kan også ha god effekt.

springfinger

Kan man lindre smertene forbundet med springfinger?

Ved å minimere belastningen på fingeren kan du oppleve en lindring av smerter og ubehag. Hvis du tror at skaden kan skyldes arbeid med datamusen, bør du kanskje endre forandre måten du jobber på. Du kan eventuelt skifte ut datamusen med en mer ergonomisk modell som avlaster hender og fingre, ved for eksempel ved å gjøre det mulig å bruke begge hender og/eller redusere antall museklikk.
Les mer om hvordan ergonomiske datamus kan hjelpe deg med å redusere eller unngå belastningsskader

Merk: Hvis du utvikler musearm-symptomer som kan være relatert til jobben din, bør du ta opp problemet med arbeidsgiver eller verneombud. Hvis du jobber mye mved datamaskinen, kan du undersøke om det er mulig å endre arbeidsoppgavener eller bytte ut den vanlige datamusen med en ergonomisk mus som kan være med på bidra til å lindre smertene. Hvis symptomene vedvarer, anbefaler vi at du kontakter fastlegen din.

Prøv gratis i 14 dager

Prøv en RollerMouse, der forebygger og reduserer smerte og ubehag i nakke, skuldre, armer og hender.
Velg mellom RollerMouse-modellene: Red, Free3 og Pro3.