Ulnarisskade / Kubitaltunnelsyndrom

Ulnarisskade eller kubitaltunnelsyndrom er en lidelse som oppstår når ulnarisnerven kommer i klem på baksiden av albuen eller i håndleddet. Trykk mot nerven kan også skyldes en arbeidsstilling med stadig trykk mot nerven ved albuen, leddgikt eller arrvev etter tidligere skade. Ulnarisnerven utsettes ofte for trykk hvis man hviler albuene mye mot hardt underlag.
ULNARISSKADE

Hva er ulnarisskade?

Skader på ulnarisnerven kan oppstå hvor som helst fra skulderen ned til hånden, men som regel er det i albuen eller håndleddet at skaden skjersom får det. Alle nerver kan strekkes litt uten å ta skade, men de tåler ikke trykk eller støt. Ulnarisnerven passerer albuen i en tunnel, der den ligger utsaett til for støt og slag. Du har kanskje sikkert opplevd et «albueenkemannsstøt» med strålende smerter eller nummenhet i lillefingeren etter å ha slått albuen mot noe. Ved ulnarisskade oppstår smerter i underarm og albue samt nummenhet i lillefingeren og halve ringfingeren.
Ulnarisskade

Hvorfor oppstår ulnarisskade?

Ulnarisskade skyldes trykk på ulnarisnerven ved enten albuen eller håndleddet. Tilstanden oppstår ofte i forbindelse med overbelastning gjennom ensidige håndbevegelser eller kraftige og/eller unaturlige arbeidsbevegelser over mange år. Tennisspillere, samt tømrere og snekkere som bruker spikerpistol (spikerpistolen trykker mot nerven i hånden), er særlig utsaett. Personer som jobber mye med tastatur og mus, er imidlertid også i risikosonen. Diagnosen ulnarisskade stilles som oftest på grunnlag av typiske symptomer og en test av nervesystemet.

Ulnarisskade

Hvordan behandler man ulnarisskade?

Ulnarisskade behandles gjerne ved å avlaste hånden og minimere aktiviteten/bevegelsen som forårsaket tilstanden. Hvis det er bruk av datamusbruken som er problemet, bør du se på om du kan endre bruken av musen småten eller bytte til for eksempel RollerMouse. Det kan også hende at du bør se nærmere på tastaturet ditter en medskyldig faktor. Hellingen på tastaturet kan nemlig ha avgjørende betydning for belastningen av håndledd og fingre. I sjeldne tilfeller kan det blir nødvendig med operasjon.

Det kan også være aktuelt behov for å strekke og tøye strekkøvelser for det aktuelle området. Slike øvelser kan være med på bidra til å lindre smerter og ubehag.

Sentrert mus - RollerMouse
Ulnarisskade

Kan ulnarisskade unngås helt?

Hvis du kjenner risikofaktorene, kan du minimere risikoen for å utvikle ulnarisskade. Hvis du jobber i mange timer foran en datamaskinen, bør du tenke over hvordan du kan redusere trykk og belastninger.

Merk: Hvis du utvikler musearm-symptomer som kan være relatert til jobben din, bør du ta opp problemet med arbeidsgiver eller verneombud. Hvis du jobber mye mved datamaskinen, kan du undersøke om det er mulig å endre arbeidsoppgavener eller bytte ut den vanlige datamusen med en ergonomisk mus som kan være med på bidra til å lindre smertene. Hvis symptomene vedvarer, anbefaler vi at du kontakter fastlegen din.

Prøv gratis i 14 dager

Prøv en RollerMouse, der forebygger og reduserer smerte og ubehag i nakke, skuldre, armer og hender.
Velg mellom RollerMouse-modellene: Red, Free3 og Pro3.