Tendonitis

Seneskjedebetennelse er en tilstand hvor ulike muskelsener og seneskjeder i håndleddet er betente. Det er helt ufarlig, men kan ofte oppleves smertefullt når man bruker hånden eller beveger håndleddet. Noen ganger kan du til og med kjenne at det «knirker». Selv om lidelsen oppstår forholdsvis ut av det blå, er det en tilstand som regel oppstår etter langvarige smerter eller overbelastning.

Hva er en seneskjedebetennelse?

Hvis du opplever smerter i hånden, håndleddet eller rundt tommelen, kan det hende du lider av de Quervains senebetennelse. Tilstanden ble første gang beskrevet i 1895 av den sveitsiske legen Fritz de Quervain, og er en av de vanligste senebetennelsene i håndleddet. Omkring håndleddet finnes mange sener, senefester og seneskjeder som kan bli betent ved overbelastning, etter skader og som følge av lokal hevelse i vevet.

En seneskjedebetennelse skyldes at strekkesenene til tommelen kommer i klem i håndleddsregionen. Som en konsekvens hovner senen opp, og den glir dårligere inne i den trange seneskjeden som omgir senen. Tilstanden forekommer hyppigst hos kvinner mellom 35 og 55 år.

Kilde: NHI & Store norske leksikon

Woman stretching her hands and fingers in front of the computer

Forskjellen mellom seneskade og seneskjedebetennelse

En seneskjedebetennelse er en inflammasjon i selve senen som resulterer i at senen får mindre plass til å gli i, mens en seneskade er en degenerasjon av senenes kollagenfibre. Ved en seneskjedebetennelse kan smerten stråle utover mot hånden og føre til betydelig redusert fysisk funksjon.

White blank photo

Symptomer på seneskjedebetennelse

De vanligste symptomene på seneskjedebetennelse er smerter i hånden og tommelen. Dette skjer gjerne når du bruker hånden og håndleddet aktivt. I de fleste tilfeller vil smertene oppleves på håndens tommelfingerside. Hvis du fortsetter å bruke hånden uten å la hånden hvile, eller gjør tilrettelagte øvelser, kan tilstanden forverres, noe som kan forårsake ytterligere smerte. I verste tilfelle kan man oppleve så kraftige smerter i tommelen og håndleddet at man ikke kan bruke hånden. I noen tilfeller av seneskjedebetennelse i håndleddet, kan man høre at leddene knirker. Det er imidlertid viktig å understreke at man ikke vil oppleve direkte alvorlige eller livstruende symptomer. Seneskjedebetennelse kan imidlertid fortsatt være en svært smertefull tilstand.

Kilde: Felleskatalogen

SYMPTOMS

Hvordan oppstår seneskjedebetennelse?

Seneskjedebetennelse er en svært vanlig lidelse som kan ramme alle. Medisinsk betraktes det som en betennelsestilstand , eller en inflammasjon som forårsaker smerter i tommel og håndledd. Inflammasjonen oppstår når muskelsenene og seneskjedene i håndleddet blir betente. Rettere sagt, inflammert. Inflammasjon brukes gjerne om kroniske betennelsestilstander. Klassiske kroppslige tegn på akutt inflammasjon er smerte, rødhet, hevelse og tap av funksjon.

Seneskjedebetennelse oppstår hovedsakelig på bakgrunn av tre årsaker. Det kan først og fremst skje ved at man pådrar seg et slag eller støt som påvirker senen eller seneskjeden. For det andre, kan det oppstå ved overbelastning , som betyr at musklene dine har blitt overarbeidet. Til slutt, kan det forekomme gjennom ensidig og gjentakende arbeid som en konsekvens av overbelastning over tid.

I forhold til sistnevnte er det klart at enkelte faggrupper har større risiko for å utvikle tilstanden, for eksempel malere, rengjøringspersonale eller andre grupper som utfører mye manuelt arbeid.

Hvis du sitter i ro og arbeider med dataskjermen daglig, står du også i fare for å få betennelse i tommel eller hånd på et tidspunkt. Skjermarbeid belaster i høy grad kroppen – og dermed også armene og håndleddene – hvis man for eksempel arbeider ved et bord som ikke er riktig innstilt.

Behandling av seneskjedebetennelse

Dersom skaden allerede har oppstått og du opplever smerter, nummenhet i tommel, etc., går behandlingen i høy grad ut på å avstresse håndledd og fingre. I mange tilfeller går betennelsen over av seg selv. Derfor er det svært viktig at du holder hånden i ro så mye som mulig, unngår å bruke den og ikke driver med noen form for fysisk aktivitet eller trening som innebærer bevegelser med hånden.

Hvis du arbeider mye manuelt eller utfører gjentagende arbeid og opplever smerter, kan det være lurt å finne en annen måte å arbeide på.

I tillegg til hvile, kan man forsterke virkningen av behandlingen ved å bruke teip eller støtteskinner. Det hjelper deg med å bruke det utsatte området mindre, i tillegg til at det virker smertestillende. Når smerten er i ferd med å avta kan man begynne med lett styrketrening. Igjen, kan det være en god idé å bruke en form for armstøtte.

Det finnes også medisinske behandlinger s om man kan prøve hvis vanlig avlastning ikke fungerer. Det første medisinske alternativer er ofte gel som Ibux eller Orudis gel for å dempe betennelsen. Hvis dette heller ikke fungerer, kan man vurdere kortisonsprøyte(r). I siste instans er alternativet en operasjon, hvor kirurgen spalter seneskjeden, slik at senen glir lettere gjennom.

Person with bad wrist pain wearing a brace

Hva kan du selv gjøre med en seneskade- og seneskjedehinnebetennelse?

Foruten å gi hånden ro, finnes det en rekke øvelser og tiltak som du kan ta fatt på for å bli kvitt symptomene og forebygge seneskade- og seneskjedehinnebetennelse i fremtiden.

Øvelsene består primært av utholdenhetstrening rundt musklene i det område, hvor man kan – eller har – opplevd smerter. Du finner mange forskjellige øvelser på nett, men det er alltid en god idé å ta en prat med en fysio- eller ergoterapeut som har bred kunnskap om kroppen og kan gi deg gode råd.

Hvis du opplever plager i dag, så kan du fortsatt jobbe med armen, håndleddet og hendene. Det er imidlertid viktig at du er oppmerksom på å ikke gjøre skaden verre. Mens ømhet og muskelsmerter er normalt, bør det roe seg ned i løpet av 1-2 timer. Hvis det varer lengere enn det, er det en risiko for at du presser kroppen din for mye. Skulle det være tilfellet, så kan du fortsatt drive med aktivitet som kan ha en smertelindrende effekt, for eksempel en helt alminnelig gåtur eller sykkeltur for å endre kroppens stilling.

What can you do yourself against tendonitis and tenosynovitis