Opplever du ubehag eller kanskje sågar smerter i løpet av dagen? Årsaken kan være en statisk arbeidsstilling. Les mer her og få fem enkle råd om variasjon i arbeidsdagen.
1. Walk-and-talk
Hvis dagens møte ikke krever lysbildefremvisning, idémyldring med post-it-lapper eller annet som gjør det nødvendig å sitte, kan du avtale med kollegaen din at dere tar møtet mens dere går en tur – gjerne utendørs. Dette gir fin variasjon i form av bevegelse, og sørger (forhåpentligvis) for frisk luft til hjernen. I tillegg til å hjelpe dere å tenke «utenfor boksen», kan den fysiske variasjonen kombinert med nye omgivelser bidra til å skjerpe konsentrasjonen før de neste stillesittende arbeidsoppgavene.
Ta også telefonsamtalene gående, eller lever beskjeder personlig i stedet for å sende en e-post. Hvis du skal ha tak i en kollega som sitter i en annen etasje, har du en ypperlig mulighet til å riste løs og kanskje få opp pulsen litt. Variasjon for kropp og sinn hjelper deg å nullstille fokus hvis du begynner å bli sliten halvveis ut i en langtekkelig arbeidsoppgave.
Les også "Derfor er det så skadelig å sitte mange timer på jobb"
2. Har du en arbeidsplass som stimulerer til bevegelse?
Konseptet nudging går ut på å legge til rette for en ønsket atferdsendring. I dette tilfellet kan du nudge deg selv til mer variasjon og bevegelse i hverdagen ved å innrette arbeidsplassen på en bestemt måte. Du kan for eksempel plassere skriveren, papirkurven eller kaffemaskinen i motsatt ende av kontoret, slik at du må bevege deg litt for å nå dit. En annen mulighet er å sette opp et skilt ved heisen som oppfordrer folk til å ta trappen i stedet. Overtal sjefen din til å plassere yogamatter eller treningsstrikker ute på kjøkkenet, og planlegg en intern konkurranse om hvem som først klarer et bestemt mål.
3. Gjør øvelser
Still alarmen på telefonen slik at den ringer hver tredje time. Når den ringer, er det tid for en treningsøkt. Du kan gjerne bruke et fast program med varierte øvelser som går på forskjellige muskler og ledd. To minutter er nok til å gi deg bevegelsen og avspenningen du trenger for å unngå ubehag og smerter i kroppen. Det viktigste er at du får rørt litt på deg et par ganger i løpet av dagen. Få inspirasjon til øvelser her:
4. Arbeidsstillingen
Hvis du har mulighet til å sitte på noe annet enn en kontorstol, så gjør endelig det. Når du sitter på f.eks. en pilatesball eller balansestol, får du på en naturlig måte aktivert muskler du ellers ikke bruker når du sitter tilbakelent i en kontorstol. Ved å aktivere muskler og ledd forebygger og reduserer du eventuelle spenninger og smerter.
Hvis du ikke har mulighet til å bruke andre sitteredskaper på arbeidsplassen, kan du i stedet variere sittestillingen. Utforsk de forskjellige funksjonene som stolen er utstyrt med, og prøv å bytte mellom ulike høyder og vinkler.
Et sitte-/ståbord er en flott mulighet til å skape variasjon i arbeidsdagen. Du kan for eksempel kjøre opp bordet før du tar lunsj eller går for dagen, slik at du får et automatisk nudge til å stå og jobbe når du kommer tilbake.
5. La arbeidsoppgavene bestemme variasjonen
Hvis du skal lese en lang tekst, kan du skrive den ut og ta den med til sofaen. Når du må finne på en ny idé, kan du ta med deg blyant og notisblokk inn på kjøkkenet og sette deg på en av barkrakkene. På dager der du har du mange (telefon)møter, bør du vurdere om du kan kombinere noen av dem med en gåtur. Du kan også lage deg en regel om at hver gang du skal utføre en bestemt oppgave – for eksempel lese e-poster – skal du reise deg. Med disse metodene varierer du både stilling og omgivelser, og får et fysisk og mentalt overskudd.
Les også: Ergonomi - Arbeidstilsynet
Det finnes altså mange knep og metoder for å skape variasjon og bevegelse i en arbeidsdag hvor det ellers blir mye stillesitting. Vær kreativ og legg til rette for en smertefri hverdag.
Lykke til med variasjonen der ute!