Hvordan behandler jeg musearmrelaterte skader?

Professional business person working on a laptop grabbing hands in pain

published

Siden musearm ofte er koblet til dataarbeid og dårlig ergonomi, er det bedre å snakke med en spesialist ved behandling. Dette kan være en ergoterapeut eller noen med kvalifisert kunnskap om ergonomiske oppsett på arbeidsplassen.

Det første trinnet i behandlingen av musearmen er å fikse årsaken. Ved å endre noen dårlige vaner på jobben, bytte din vanlig mus med en ergonomisk mus, og gjør øvelser (se nedenfor).

Forebygging av musearmer

Den mest avgjørende handlingen du kan gjøre for å bli kvitt musearmen er å sette opp en ergonomisk arbeidsstasjon. Du bør dobbeltsjekke følgende områder: 

  • Skrivebord 
  • Stol 
  • Skjerm 
  • Tastatur 
  • Mus 
  • Mulighet for variasjon og bevegelse 

Skrivebord

Hvis skrivebordet ikke er stilt inn til å passe høyden din, kan det føre til uheldige arbeidsstillinger som fører til musearmer eller andre skader.

Du bør alltid ha et høydejusterbart skrivebord som passer deg perfekt. Den trenger riktig dybde slik at du kan stille inn skjermen i henhold til de riktige retningslinjene (se “Skjermdelen” nedenfor). I tillegg må den være bred nok til å ha plass til å jobbe og at du kan hvile armene på den, slik at du ikke føler ubehag.

Stol

Det skal være mulig å justere stolen din slik at den matcher høyden din. Det er viktig å stille inn sittehøyden før du begynner å fikse skrivebordet. Høyden på skrivebordet er avhengig av stolen.

Når du sitter, du skal ha føttene flatt på gulvet. Du må sitte langt bakover slik at lårene får støtte, mens ryggen støtter korsryggen.

Les mer om kontorstoler og finn en som passer dine behov her.

Ergonomisk datautstyr

For mange vil tastatur, mus og skjerm være det viktigste utstyret når de skal utføre dataarbeid. Det som gjelder for alle disse tre at de skal støtte en riktig arbeidsstilling som passer dine behov.

Skjerm

Skjermen må plasseres på en armlengdes avstand, som er omtrent 25 tommer. Øynene dine må være på linje med den øvre kanten av skjermen, slik at du kan ha et bedre blikk nedover. Hvis du har flere skjermer plasser dem i en v-form.

Tastatur

Tastaturet ditt må la håndleddene være i en naturlig posisjon slik unngår du belastning på håndleddet. en negativ vinkel, der tastaturene vender bort fra deg, er best. Bøyde håndledd er mer naturlig og avslappet.

I tillegg må tastaturet plasseres ved skrivebordet slik at du kan hvile hender og armer. Prøv å lage så mange knapp-snarveier som mulig for å redusere det totale antallet på tastaturtrykk.

Datamus

Når det gjelder din arbeidsmus, skal den gjøre det mulig for deg å jobbe i naturlige stillinger som ikke belaster kroppen og setter deg i anspente arbeidsstillinger.

Fra et ergonomisk synspunkt: den mest optimale musen er en sentrert mus som plasseres foran overkroppen, midt på hendene.

Med en sentrert mus har du armene plassert i en naturlig, avslappet posisjon foran kroppen i stedet for på siden. Dette fjerner spenninger på skulder, arm og albue. Siden denne spenningen ofte kan forårsake smerte, kan du unngå musearmen ved å slippe sidespenningen.

Når man snakker om ergonomi er behovene svært forskjellige mellom individer. Det finnes ikke en løsning som passer for alle.

En enhåndsmus kan være et alternativ. I så fall er det viktig at du velger en modell som støtter jobben din uten å gi belastninger og spenninger, musen må ikke ha unaturlige vinkler. De viktigste funksjonene vil være: 

1. Mulighet for å justere vinkelen:
Hvis du hviler hånden på skrivebordet, vil hånden aldri ligge flatt på bordet. Den vil hvile på håndflaten. Det betyr at musen din bør være justerbar for at den skal være mest mulig i normalstilling, og at du jobber ergonomisk på skrivebordet.  
2. Tommelstøtte:
Tommelstøtte er veldig viktig, da det fjerner trykket på Tommels sener. Som ofte reduserer spenningen i i hånden, og du kan jobbe i en lengre periode. Støtten skal kunne justeres i alle retninger. Opp og ned. Inn og ut. Frem og tilbake. Dette gjør det mulig å tilpasse din behov.

Mulighet for variasjon og bevegelse

Nøkkelen til bedre ergonomi på arbeidsplassen er variasjon. En viktig regel er at du må endre posisjonen eller reise deg og bevege deg rundt hvert 45. minutt. Stå opp, møte dine kolleger, ta deg en kopp kaffe, eller bare ta en tur rundt i bygningen. 

Ergonomi er også viktig på hjemmekontoret. Finn alt du trenger å vite her.

Massasje

I noen tilfeller, når musearmer har blitt et problem forårsaket av myositt, kan massasje hjelpe og fungere som beroligende hvis du sørger for at årsaken unngås.