Vær sjenerøs med bevegelse – hjertet ditt kommer til å elske deg

man with surfboard sprinting on the sand

published

Vi blir bombardert med råd og regler for hvor mye vi må bevege oss for å ha et langt og godt liv. Og selv om det noen ganger kan virke så overveldende at du kanskje rett og slett blir litt handlingslammet, kommer hjertet ditt til å elske deg hvis du likevel gjør noe for å ikke være inaktiv. Effektivitet er bra i mange sammenhenger, men når det gjelder bevegelse i hverdagen, skal du være sjenerøs.

Vi vet at det er viktig med mosjon. Rådene og reglene er mange – 30 minutters aktivitet i moderat tempo hver dag, 10 000 skritt om dagen, ta trappene i stedet for heisen og så videre. Vi vet det godt, men det er bare så vanskelig å gjennomføre. Hvis man tar bilen til jobb hver dag og ellers sitter stille foran skjermen hele dagen, skal det en ekstra innsats til for å nå de 10 000 skrittene per dag. Avhengig av skrittlengden din tilsvarer det 7–8 km hver dag. Det er en lang tur med hunden, eller en god løpetur. Og det er ikke alle som har hund, eller som kan presse en løpetur inn i programmet hver dag. Så hva kan man gjøre, da? Og er det overhodet verdt forsøket, når det virker så uoverkommelig?

Alt du trenger å vite om ergonomi

Hjertet ditt kommer til å elske deg

Vi vet at inaktivitet er en medvirkende årsak til hjerte- og karsykdommer, men regelmessig aktivitet reduserer ikke bare risikoen for å utvikle diabetes type 2, overvekt og høyt blodtrykk. Du får samtidig økt energinivå, bedre konsentrasjonsevne og bedre søvn, og du vil kunne redusere stress og bekymringer. Ikke bare hjertet ditt, men også resten av kroppen og sinnet kommer til å elske deg hvis du bare gjør litt. Så i stedet for å fokusere på alt du ikke får gjort, gi deg selv ros for de tingene du faktisk gjør for deg selv og hjertet ditt. Selv små endringer i hverdagsrutinene for å øke aktivitetsnivået har en gunstig effekt.

Les også: «Let's be active – More active people for a healthier world» (Kilde: WHO)

Jeg hater treningssentre! Jeg liker ikke å svette! Jeg har rett og slett ikke tid. Jeg har ikke råd.

Det kan være mange grunner til at man ikke kommer i gang. Det kan være man ikke kommer i gang fordi det kan virke helt uoverkommelig, men fysisk aktivitet trenger ikke å være det samme som hard fysisk aktivitet. Husk, det er mange nivåer mellom inaktivitet og hard fysisk aktivitet. Det må ikke være enten eller. Så vær fornøyd med det du gjør for deg selv, og husk at de mange tingene du gjør i løpet av dagen, også bidrar til dagens aktivitetsnivå.

«Fysisk aktivitet er enhver kroppslig bevegelse utført av skjelettmuskulatur som forbruker energi.» – World Health Organization (WHO) 

Hvis du sliter med å holde motivasjonen oppe, kan du kanskje ha glede av en aktivitetsmåler, som kan hjelpe deg med å med å holde orden på alle aktivitetene dine.. Noen blir motivert av å sette målet for dagen høyt, så belønningen blir større når de lykkes. Andre blir motivert av å nå målet hver dag, og kan dermed sette det daglige målet litt lavere. Finn ut hva som motiverer deg mest, og sørg for at en aktivitetsmåler gjør nettopp det, i stedet for å bli en konstant påminnelse om at du ikke beveger deg nok.

Mange små aktiviteter er bedre enn få langvarige aktiviteter

Selv om du kanskje sitter på et kontor hele dagen og kjører til og fra jobb, kan små ting, som at du reiser deg ved skrivebordet et par ganger om dagen, velger toalettet lengst unna og går med koppen eller glasset til kaffen/vannet, så du må gå dobbelt så mange ganger til kjøkkenet, gjøre en stor forskjell.

Det gjelder å «lure» aktivitet inn i hverdagen, så du ikke må bruke mental energi på å planlegge aktivitetene, men så de helt naturlig blir en del av hverdagen.

Og så må man ikke undervurdere hva en gåtur i naturen kan gi deg utover skritt på skrittelleren.

April er «Move More»-måneden, og American Heart Association har samlet en rekke ressurser som kan hjelpe deg hvis du mangler inspirasjon. De har blant annet laget daglige utfordringer.

Du kommer helt sikkert på mange flere måter å «lure» aktivitet inn i hverdagen på og holde deg motivert hver dag.