Hvordan David ble kvitt smertene sine

David Carlsson er industridesigner og jobber primært med 3D-visualiseringer. To år etter at han var ferdig med studiene, klarte han nesten ikke å bevege høyre arm. Han fikk et tips om RollerMouse og prøvde den. Siden den gang har smertene vært borte.

David Carlsson
Industridesigner
David Carlsson

david carlsson

”The RollerMouse provides even distribution between hands and relieves arms and shoulders. I never need to raise my hand like I do with a mouse. My arms are completely still when I work and I can sit straight."

Problemet forsvant fra dag 1!

David Carlsson er utdannet industridesigner, men jobber i dag primært med å visualisere arkitektoniske løsninger i 3D, som for eksempel nye hus og bygninger. 3D-visualisering innebærer mye presisjonsarbeid med mus, touchpad, tegnebord og lignende verktøy. Davids arbeidsdager er ofte lange, og arbeidet foregår alltid foran en dataskjerm.

"Jeg begynte med en vanlig mus før jeg gikk over til å bruke en mus som var spesialdesignet for 3D-arbeid. Jeg prøvde tegnebord også. Ingenting fungerte bra for 3D-arbeid."

I tillegg ble smertene i David Carlssons arm bare verre. For en 3D-designer var dette katastrofalt. For å gjøre arbeidet sitt og tjene penger for firmaet er David nødt til å bruke hender og fingre til å styre arbeidet han utfører på skjermen. Til slutt klarte han ikke lenger å løfte armen. Da nevnte skriverleverandøren hans RollerMouse. "Problemet forsvant fra dag 1. Noen få måneder senere prøvde jeg igjen med en vanlig mus, men kjente med en gang hvordan det belastet senene", sier David.

home office setup from contour design

Rullestaven er hemmeligheten

Som industridesigner sier David Carlsson at rullestaven utgjør 95 prosent av produktet. "Den er hemmeligheten. Rullestaven fungerer veldig naturlig sammen med arbeidsflaten på skjermen, uten at hånden trenger å bevege seg den tilsvarende avstanden."

Det kreves imidlertid grundig forarbeid for å komme frem til en løsning som rullestaven. En industridesigner starter med å se lenger enn til selve produktet. "Det er viktig at man først danner seg et riktig bilde av kunden og sluttbrukerens krav og forventninger til produktet. Det handler mye om funksjonsanalyse". Industridesign er et komplekst fagfelt som inneholder mange flere komponenter enn visuell design. «Hvis man som designer bare skulle ha vurdert den estetiske formen, hadde man sluppet å bevege seg utenfor det kunstneriske området», forklarer David.

Les mer om RollerMouse Red her
RollerMouse Red functions

Funksjon styrer design

Hvor stor frihet man har når man skal designe et produkt, bestemmes av konteksten og produktets funksjon: "En gjenstand med en enkel funksjon gir mer rom for en annerledes design. Da kan alt annet enn basisfunksjonen varieres på nesten alle slags måter."

Ofte er andre aspekter enn form langt viktigere når et produkt skal designes. Materialvalget er ett eksempel: "Du har hele bærekraftsaspektet og hvordan produktet skal settes sammen på en måte som gjør det lett å demontere for resirkulering. Det er lettere å ta hensyn til kravene om bærekraft dersom det er et førende kvalitetsprodukt. Hvis alt handler om å lage et billig produkt, går det ofte ut over miljøhensynene. Et annet viktig aspekt er at produktet bør være mulig å tilpasse, brukerne bør kunne justere det slik at det passer til deres egne behov."

blank

Ergonomi er den største utfordringen

David Carlsson mener at ergonomi er den største utfordringen når man skal designe en mus eller annet utstyr for profesjonell bruk: "Først må du forstå brukeren, situasjonen og problemene. For å designe en mus må du i tillegg fordype deg i feltet ergonomi."

At designteamet bak RollerMouse har lykkes, blir tydelig når David Carlsson snakker om hvordan musen skiller seg fra vanlige mus og andre betjeningsenheter. "RollerMouse sørger for jevn fordeling mellom hendene, og avlaster armer og skuldre. Jeg trenger aldri å løfte hånden slik jeg gjør med en mus. Armene er helt i ro når jeg jobber, og jeg kan sitte rett. Det gjør at jeg både kan jobbe raskere og mer nøyaktig. Det som begrenser meg, er faktisk hånden. Med RollerMouse bremser jeg med én hånd og styrer med den andre i stedet for å gjøre alle bevegelser med samme hånd. Jeg kan ikke tenke meg noe mer ergonomisk".

blank

Detaljene styres med musen

Selv om David bruker tastaturet mye, er det musekommandoene som virkelig dominerer arbeidsdagen hans: "Du kan forestille deg hvor mange områder et hus har når man går inn på detaljnivået. Hver eneste lampe, hvert eneste håndtak må tegnes. Av og til går designen helt ned til skruefestene."

Arkitektur i 3D har blitt David Carlssons nisje. Det er kanskje ikke så rart, siden det var arkitekt han egentlig ønsket å bli. Men i stedet kom han inn på industridesignlinjen ved Universitetet på Gotland.: "Og nå jobber jeg med det jeg ville uansett, bare at jeg gjør det som industridesigner!"

optimize your home office with a laptop stand and feel the difference