10 ting på kontoret som definitivt ikke ser slik ut lenger

10 things that changed dramatically over the years

published

Read time

5 minutes

Mye har skjedd i utviklingen av kontoret og kontorutstyret over tid, men heldigvis til det bedre. Hverdagen vår har blitt lettere, og vi har oppnådd viktige ergonomiske og teknologiske fordeler, både for måten vi jobber på og for helsen.

Vi har listet opp 10 ting som heldigvis har fått en oppgradering.  


1. Skrivemaskinen

Før vi fikk datamaskinen inn på kontoret, skrev vi på skrivemaskiner.

Et morsomt lite faktum er at den første skrivemaskinen faktisk ble oppfunnet av en danske. Den danske presten Rasmus Malling-Hansen oppfant skrivekuglen i 1865 – et halvkuleformet apparat der bokstavene var plassert på en slik måte at skrivehastighet skulle være så rask som mulig. De mest brukte bokstavene ble plassert slik at de kunne betjenes av de raskeste fingrene, med vokalene til venstre, og konsonantene til høyre.

Etter skrivekuglen kom skrivemaskinen med det flate tastaturet, rettetast og kulehode, som enda flere kjenner til.

Selv om de gamle skrivemaskinene gjorde det de skulle, må vi være fornøyde med hvor langt vi er kommet i dag. De gamle skrivemaskinene var også svært støyende. Det er ikke tvil om at kontorarbeidere hadde vondt i hodet da de var ferdige med arbeidsdagen.


2. Datamaskinen

Skrivemaskinen ble pensjonert da datamaskinen kom inn på kontoret på midten av 80-tallet. 

Men skjerm og harddisk tok det meste av bordplassen. Skjermen var dyp med sort eller blå bakgrunn, og grafikken var stort sett fraværende. Det var ikke akkurat noe du tok med deg hjem under armen etter endt arbeidsdag.


3. Datamusen

Med datamaskinen kom også datamusen. Den var på begynnelsen av 70-tallet firkantet med tre knapper på toppen. Siden den gang har utviklingen vært enorm. I dag kan man få datamus i mange forskjellige former og innstillinger for ethvert behov. En ergonomisk datamus forhindrer smerter og skader, spesielt for de som sitter lenge ved datamaskinen.

Les mer: Bli kvitt smerter med en vertikal mus


4. Skrivebordet

Bordene våre har også fått litt av en oppgradering. De har en automatisk heve-/senkefunksjon, slik at vi kan endre posisjon i løpet av dagen og selv bestemme om vi ønsker å stå eller sitte.

En variert arbeidsstilling aktiverer musklene i ben og rygg, noe som i sin tur øker blodsirkulasjonen og forebygger belastningsskader. Dessuten kan du også gå ned i vekt! Dette fordi du forbrenner flere kalorier når du står enn når du sitter.


5. Stolen
 

I likhet med bordet har også stolen fått en noe mer ergonomisk utforming. De fleste kontorstoler som er tilgjengelige i dag har uendelig mange muligheter, noe som gjør at man enkelt kan endre posisjon etter behov. På 60-tallet satt for eksempel folk på myke stoler som ikke støttet korsryggen, som man med stor sannsynlighet fikk vondt i etter endt arbeidsdag.


6. Kalkulatoren

Kalkulatorer var virkelig et viktig redskap tidligere, og alle kontorarbeidere var utstyrt med en kalkulator for å få utført dagsarbeidet. Som med mange andre arbeidsverktøy, er også dette nå integrert i smarttelefonene våre.


7. Telefonen

Kanskje vil noen lesere huske den store klossen av en telefon med trykknapper, og andre vil kanskje også huske telefonen med hjulet. Telefonen med nummerskiven kunne virkelig skade fingeren når man måtte svinge på nytt hele tiden fordi man slo feil nummer. Det er helt utenkelig å forestille seg at man nå ikke skal kunne ta telefonen med seg.

Les mer: Du har byttet ut din telefon fra 80-tallet, ikke sant?


8. Kaffen

Selv noe så klassisk som kaffe har blitt modernisert. Vi har gått fra den gamle filterkaffen til en helautomatisk kaffemaskin som kan lage alt fra cortado til caffe latte. Nå er det for de fleste av oss slutt med "sokkevannkaffe".


9. Kontoret

Gjennom flere tiår har det virkelig skjedd en endring i måten kontorer bygges opp på. Fokuset er på arkitekttegnede design med riktig belysning, store arbeidsområder og fasiliteter som treningsrom og takterrasse.

Men også selve måten vi jobber på i store åpne kontorlandskaper har endret seg over tid. Det har virkelig skjedd en utvikling sammenlignet med for eksempel kontorlandskapet på 90-tallet med tykke vegg-til-vegg-tepper hvor de ansatte satt tett sammen og med bord fylt med datamaskiner, kalkulatorer, telefoner og faksmaskiner.


10. Møtelokalet

Vi har gått fra å fokusere på fysiske møter i spesialdesignede møterom til stort sett å avholde de fleste av våre møter online. Nå er det "nesten" slutt med å komme for sent på grunn av lange køer på motorveien.


Vi håper at du, som oss, har fått et smil om munnen på denne minnereisen – og kanskje til og med tar et lettelsens sukk og takker de høyere maktene for å leve på 2020-tallet.