5 tips til å redusere sykefraværet med god ergonomi

man working on a laptop computer

published

God ergonomi forebygger sykdommer og skader blant ansatte. Motsatt bidrar dårlig ergonomi til høyt sykefravær og arbeidsrelaterte sykdommer. Derfor finnes det mange gode grunner til å investere i ergonomiske løsninger for ansatte for å redusere sykefraværet.

Stillesittende kontorarbeid forårsaker store muskelbelastninger på grunn av de mange monotone bevegelsene. Med en stadig økende grad av stillesittende arbeid har muskelspenninger og smerter i nakke og rygg blitt en folkesykdom, og grunnen til dette er at god ergonomi ofte ikke er satt så høyt på dagsordenen som det burde vært.

Les mer: Fordeler med en sentrert mus

Men riktige ergonomiske arbeidsredskaper kan du redusere sykefraværet, og de ansatte vil få det enda bedre.


Tilpass arbeidsstasjonen din

En god innretning av arbeidsstasjonen vil både forhindre og redusere smerter. Først og fremst bør det være nok plass rundt arbeidsstasjonen slik at kollegene dine kan komme forbi skrivebordet ditt – uten å forstyrre deg – men også slik at du kan bevege deg uten problemer, som for eksempel å kunne skyve stolen til siden når du reiser deg opp.

gratis ergo sjekkliste


Deretter må arbeidsredskapene være i orden. Mus, tastatur og skjerm skal støtte arbeidet du gjør, og stolen og bordet skal kunne tilpasse seg deg. Skjermen må være i stand til å kunne vippes og ikke avgi refleks – og ha et godt grafikkort slik at bildet blir skarpt. Et trådløst tastatur gir mer frihet i arbeidsstillingene, og en god mus må være lett og presis å bruke for å belaste så lite som mulig.


Bruk en sentrert mus for å redusere sykefraværet

Datamusen er en av de største synderne når det kommer til belastningsskader. De fleste som jobber på en datamaskin har på et eller annet tidspunkt opplevd å få musearm i større eller mindre grad. Og i verste fall går det utover ytelsen dersom smertene blir for store.

En sentrert mus gir færre museskader ettersom den skåner nakke, skuldre, albuer og håndledd ettersom du jobber med små, lette bevegelser foran kroppen, i stedet for ved siden av kroppen som med en tradisjonell mus. Samtidig får du også en bedre ergonomisk arbeidsstilling ettersom plasseringen av musen foran tastaturet legger til rette for dette.

prøv ergonomisk mus gratis

Ta pauser og beveg deg

Vi er ikke skapt for å sitte en hel dag foran en skjerm. Sørg derfor for å bevege deg i løpet av dagen, selv når du har det travelt. Faktisk er det ekstra viktig når du har det travelt, for da er du mindre oppmerksom på at du er nødt for å ta pauser og bevege deg.

De fleste av oss glemmer å bruke heve- og senkebordet for å endre arbeidsstilling. Så prøv å få noen vaner med å jobbe vekselvis stående og sittende. Kanskje kan du bytte stilling hver gang du henter deg en kopp kaffe, eller når du kommer tilbake fra lunsj.

For pauser er også meget viktige. Det er viktig å forlate skjermen og gjøre noe annet, selv om det bare er for å hente en kopp kaffe.


Bruk hurtigtaster

Det høres enkelt ut, og det er det. Ved å bruke hurtigtaster reduserer du muskelaktiviteten og dermed også belastningen, noe som skåner kroppen. Vi tenker ikke over at et museklikk er en belastning, men når vi bruker en tradisjonell mus, bruker vi både musklene i underarm, hånd og nakke.

Det finnes hurtigtaster i selve operativsystemet, men også i de enkelte programmene. I tillegg kan du selv stille inn hurtigtastene, slik at du lettere husker dem.

Det er en god investering i kroppen din å bruke tid på å lære hurtigtastene – selv om det bare er noen få som du bruker mest.


Bevegelse på timeplanen

Mange av oss kan enkelt få mer bevegelse inn i arbeidsdagen. Du kan ta trappene i stedet for heisen, gå en tur mens du snakker i telefonen, gå til kollegaene dine i stedet for å sende dem e-poster osv.

Men du kan også sette bevegelse på timeplanen ved å gjøre noen tøyeøvelser et par minutter daglig for å redusere smerter og ømhet i nakke, skuldre og armer. På denne måten kan alle bli med og bli inspirert.

Les mer: Alt du trenger å vite om sykemelding