6 gode råd til en bedre arbeidsstasjon

6 quick fixes for a better workstation

published

Det er mange faktorer som spiller inn når det gjelder å skape et sunt og godt arbeidsmiljø. Alt fra støy til et usunt inneklima kan være fysisk og mentalt belastende og gå ut over både helse og trivsel. 

Det nære arbeidsområdet er et godt sted å begynne, da du her selv kan gjøre konkrete og uoverskuelige endringer uten større innblanding fra kollegaer og ledelse. La oss derfor starte med å se på arbeidsstasjonen din:

1. Stolen skal kunne justeres i høyden og være tilpasset deg, slik at du får god ryggstøtte. Vi anbefaler at du sitter med føttene flatt mot gulvet og minimum 90° vinkel i fot-, kne- og hofteledd.

2. Skjermen skal være lett vinklet med overkanten cirka i din øyenhøyde. For å finne ut hvor langt du bør sitte fra skjermen, setter du deg godt til rette i stolen og strekker armen rett frem foran deg mot skjermen med hånden knyttet. Dette er den optimale avstanden til skjermen.

3. Skrivebordet skal tilpasses slik at du kan variere mellom sittende og stående arbeidsstilling. Armene skal kunne hvile i 90° på skrivebordet.

4. Belysningen må gjerne være regulerbar og skal plasseres slik at den ikke blender deg.

5. Tastaturet bør være lavt og smalt, slik at du slipper å anstrenge håndledd og armer. Velg et tastatur med negativ vinkel for å minimere belastningen på fingre og håndbak mest mulig. Tastaturet bør dessuten ligge innenfor det vi kaller «det gode arbeidsområdet», altså det området du kan nå med albuene inn mot kroppen.

6. Musen skal gi deg mulighet til å variere bevegelsene dine. Velg en justerbar mus som kan tilpasses deg, eller bruk en sentrert mus for å få støtte og samtidig jobbe innenfor «det gode arbeidsområdet».

workzonesFor å fastslå hva som er det gode arbeidsområdet, holder du albuene inn mot kroppen. Alt du klarer å nå herfra med hendene, ligger i det gode arbeidsområdet. Alle de primære arbeidsredskapene dine bør ligge i dette området. Arbeidsredskaper du bruker mindre ofte, kan med fordel plasseres i det gule området på bildet, altså i en avstand hvor du kan nå dem med utstrakt arm uten å måtte vri eller strekke kroppen. Du bør ikke ha arbeidsredskaper liggende i det røde området. Her kan du sette lys, planter og lignende du ikke skal ha i hendene til daglig. 

Når arbeidsstasjonen og det nære arbeidsområdet er innrettet slik at du føler du jobber komfortabelt, kan du begynne å tenke i større baner og se på det generelle arbeidsmiljøet på kontoret. Prøv også å få inn litt variasjon i rutinene dine i løpet av dagen, da dette vil bidra til mer trivsel og overskudd. Det er nemlig mer enn bare en god arbeidsstasjon som spiller inn for å få en optimal arbeidshverdag. 

Les også våre 5 enkle trinn til en variert arbeidsdag


Gode ​​råd om Musearm. Hva er det? Og hvordan lindrer jeg det?