Slik reduserer en sentrert mus sykefraværet

I am on sick leave

published

Korrekt ergonomisk utstyr og en sentrert mus kan redusere sykefraværet – og samtidig øke de ansattes produktivitet. For når de ansatte er smertefrie, kan hele fokuset rettes inn på arbeidsoppgavene.

En smertefri arbeidsdag er en fordel for både de ansatte og virksomheten. To av tre kontorarbeidere opplever fysiske smerter som følge av arbeidet, og for mange fører smerter til økt sykefravær.

Les mer: Fordeler med en sentrert mus

Datamusen spiller en stor rolle for hvor mye smerter du får fra kontorarbeidet ditt. Ofte er vi ikke klar over hvor mye vi faktisk bruker den, og dermed hvor mye vi belaster kroppen dersom vi ikke bruker en ergonomisk korrekt mus. En sentrert mus kan både redusere sykefraværet og gi oss mer velvære.


Beskytt kroppen med en sentrert mus

Når du innretter arbeidsstasjonen din, må du legge til rette for at du ikke belaster kroppen din. Med en sentrert mus plassert foran tastaturet reduserer du belastningen ettersom du alltid har hendene plassert foran kroppen. En annen fordel er at du kan variere arbeidet ved å bruke begge hendene på musen.

Når du ikke trenger å strekke deg etter musen, blir arbeidet ditt mer effektivt, samtidig som du ikke belaster nakke, skuldre og underarm. Dette skaper et optimalt arbeidsrom for arbeidsredskapene dine (mus, tastatur og skjerm), som samtidig gir deg variasjon og avslapning.


Er en sentrert mus virkelig så magisk?

Det korte svaret er ja. For ergonomi er ikke rakettforskning. Men det vil utgjøre en verden av forskjell for kroppen, og dermed redusere sykefraværet. Det handler bare om å finne de riktige løsningene.

sykefraværsstatistikk


Og når vi snakker ergonomi, er løsningene individuelle. Derfor kan en løsning være riktig for deg, men en helt annen for din kollega.

Når det kommer til den magiske musen, eller den sentrerte musen som vi også kaller den, anbefaler vi alltid at man prøver ut forskjellige modeller før man bestemmer seg.


Hva er musearm?

Musearm er en belastningsskade forårsaket av ensidige, gjentatte bevegelser. Det kalles også RSI, som står for Repetitive Strain Injury. Når man har en musearm, er det oftest albue, underarm, håndledd, hender, nakke og skuldre som påvirkes.

En tradisjonell mus vil strekke og vri underarmen og håndleddet i en unaturlig posisjon ettersom arbeidet med musen foregår et stykke unna kroppen.

Les mer: 5 tips til å redusere sykefraværet med god ergonomi

"Når mennesker bruker en standardmus, ser man ofte at de jobber med musen et stykke unna kroppen. Det øker risikoen for smerter, og i dag er det godt dokumentert at man kan redusere denne risikoen ved å jobbe med albuespissen nær ribbeina", sier fysioterapeuten Stuart Nottingham.

Det er altså mulig å belaste store deler av kroppen dersom man bruker feil mus, noe som igjen vil føre til smerter og muskelspenninger og dermed mer sykefravær. Samtidig forhindrer det deg også i å bli den beste versjonen av deg selv og yte slik du ønsker i jobben din.

Alt du trenger å vite om sykefravær