Er du klar for den hybride arbeidsplassen?

The guy is ready for the hybrid workplace

published

Det handler ikke lenger om enten eller når det kommer til kontorarbeid versus hjemmearbeid. Og for mange er det en rekke bekymringer knyttet til fremtidens hybridjobber.

Fremtiden krever en hybrid arbeidsplass, der en del av arbeidet gjøres online fra et sted utenfor kontoret, og den andre delen på kontoret. Det gir en mulighet til å sette rammene og tilrettelegge arbeidsdagen slik at den passer hver enkelt.

En undersøkelse gjennomført våren 2021 av HR Norge – en norsk uavhengig medlemsorganisasjon for HR, ledelse og arbeidsliv – viser at 86 % er positive til en kombinasjon av hjemmearbeid og arbeid fra kontoret.

Samtidig viser også tallene at vi ikke er de eneste som sitter med et bredt spekter av betraktninger om hvordan arbeidsdagen på den hybride arbeidsplassen kan bli best mulig.

Les også: Alt du trenger å vite om arbeidsmiljø.


Sosialt på avstand

Et spesielt fokuspunkt er det sosiale aspektet ved kontorarbeidet, som blant annet innebærer felles lunsj og koselige samtaler ved kaffemaskinen. Dette er selvfølgelig også en av bekymringene som oppstår når vi snakker om fremtidens arbeidsplass.

Undersøkelsen fra HR Norge viser at mange er bekymret for sosial isolasjon, utfordringer i forbindelse med å bygge en god selskapskultur og utfordringer med samarbeid på tvers av lokasjoner.

Slik kommer du deg tilbake på kontoret på en god måte

Innsjekkingsmøter på nett og samarbeid ved hjelp av tekniske løsninger, som interaktive tavler, er noen av tingene som kan bidra til å skape en følelse av kontorfellesskap.

Steen Erik Navrbjerg fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier ved Københavns universitet, understreker i en artikkel i Berlingske i denne forbindelse at den fleksible arbeidsplassen krever noen løsninger som gjør det lettere å samarbeide på nettet, slik at vi unngår irritasjoner i form av dårlig lyd, haltende internettforbindelser og ikke-optimale skjermdelinger.

Vi gidder nemlig ikke bruke tid på å løse tekniske problemer, vi vil heller kunne fordype oss i oppgavene.


Å være effektiv på den hybrid arbeidsplassen

Hva oppnår du i løpet av en arbeidsdag? Kanskje: Svare på e-poster, krysse av et par ting på gjøremålslisten og vaske klær?

Handlinger som støvsuging og klesvask er noe av det som ligger rett foran nesen når spisebordet danner rammen for dagens arbeid.

Den siste perioden med mye hjemmearbeid har imidlertid vist at det faktisk ikke er produktiviteten vi trenger å bekymre oss for. Kantar Gallup har for PFA undersøkt produktiviteten til ansatte i danske selskaper. Undersøkelsen viser at produktiviteten ikke har gått ned, men faktisk tvert imot.

På hjemmekontoret er det færre forstyrrelser fra for eksempel kolleger som bare må forhøre seg om ting og tang. Det blir derfor mer tid til fordypelse og dermed også mer effektiv jobbing.

Steen Erik Navrbjerg sier i forbindelse med Berlingske-artikkelen at jo bedre de ansatte og lederne kjenner hverandre på forhånd, desto lettere blir det å lykkes med fjernarbeid.

Når sjefen din kjenner deg og din måte å jobbe på, vet han eller hun også at du sannsynligvis klarer å løse oppgavene uten å måtte følges opp hele tiden.

Kanskje har dere innsjekkingsmøter, der gårsdagens eller ukens oppgaver følges opp, og med dette som utgangspunkt settes nye mål.

Den klassiske arbeidsdagen med kontroll av oppgaver og 8-16 på kontoret byttes ut med fremtidens hybridarbeidsplasser med tillit til egne og kollegers evner.

home office guide

Slik jobber du godt fra en hybrid arbeidsplass

Når vi jobber fra ulike steder hver dag, kan vi raskt begynne å savne kaffemaskinen og heve-/senkebordet på kontoret. I tillegg kan det være vanskelig å finne ro i de skiftende omgivelsene, samt å sikre en god arbeidsstilling ved mange forskjellig bord, som utgjør skrivebordet på den fleksible kontorplassen.

Det kan hende at det har blitt en vane å bare åpne laptopen ved spisebordet, eller å sitte med datamaskinen i fanget i de gode stolene i kaffebaren. Kanskje virker det litt slitsomt å slepe med seg ekstra utstyr hver dag for å sitte korrekt, og dermed unngå ømme skuldre og en stiv nakke.

Det trenger imidlertid ikke være så tungvint som det høres ut. Jarle Marheim, som er spesialist på ergonomi, anbefaler at man alltid setter seg godt til rette når man jobber. Han sier at du oppnår den beste balansen mellom den fleksible og gode arbeidsstillingen når du gjør det til en vane å alltid sitte ergonomisk korrekt.

Det finnes mye utstyr som kan gjøre din fleksible arbeidsplass mer ergonomisk, og det er ikke nødvendig med de helt ville investeringene for å få en god arbeidsstasjon. Med en grunnleggende utstyrspakke bestående av et fleksibelt oppsett, kan du enkelt gjøre plassen din, enten det er på kontoret, ved spisebordet eller på kafeen, ergonomisk god.

Les også: Er utstyret i orden? Oppsett for en fleksibel arbeidsstasjon

Kanskje du allerede har mye erfaring med fjernarbeid, og kanskje du allerede vet hvordan du får mest mulig ut av arbeidsdagen din fra hjemmekontoret. Kanskje synes du at utfordringene ved den hybride arbeidsplassen er uhåndterbare.

Uansett hvilke betraktninger du gjør deg med fremtidens hybride arbeidsplass, er fordelen den samme: Den fleksible arbeidsplassen kan tilpasses slik at den gir deg en best mulig arbeidsdag.