Er utstyret i orden? Oppsett for en fleksibel arbeidsstasjon

Busy corporate office and cubicles

published

Ømme skuldre, stiv nakke og sliten rygg etter en lang dag foran datamaskinen. Det er utfordringen for mange som jobber på et kontor, men heldigvis vil en god arbeidsstilling og riktig utstyr ofte løse problemet. Også når kontoret plutselig flytter seg annenhver dag.

Det faste kontorlokalet, slik vi kjenner det, er fullt utstyrt, slik at vi enkelt kan innta den gode arbeidsstillingen.

Dette er ikke tilfellet med de nye hybridarbeidsplassene, der arbeidet den ene dagen foregår ved spisebordet hjemme, den neste på kafeen og den tredje på et kontorhotell.

Dette betyr at det har oppstått et behov for nytt utstyr.

Les også: Unngå skader og spar penger: Effekten av en ergonomisk riktig arbeidsstasjon

Utstyrspakken til den ergonomiske arbeidsstasjonen er enkel

Når det kommer til gode ergonomisk arbeidsstillinger, er den fleksible arbeidsplassen ofte en helt annen sak enn den faste plassen. Den fleksible arbeidsplassen er fortsatt så ny for mange av oss at vi ofte sitter sammenkrøpet, med bøyd nakke og generelt i dårlig vinkel mens vi titter på den lille dataskjermen.

Rett og slett fordi vi ikke har fått satt opp den fleksible arbeidsstasjonen ergonomisk. Ennå.

Resultatet er velkjent: En øm og stiv kropp.

Heldigvis, med riktig utstyr, kan du enkelt gjøre den fleksible arbeidsstasjonen mer ergonomisk slik at du unngår belastninger og andre problemer forbundet med dårlig holdning.

last ned vår guide til hjemmekontor

Ergonomispesialisten Jarle Marheim understreker at en grunnleggende utstyrspakke som er kompakt nok til å pakkes ned i vesken, enkelt vil gjøre skrivebordet ditt, enten det er på kontoret, hjemme eller på kafeen, til et godt og ergonomisk sted å jobbe.

Det viktigste er at du får den bærbare datamaskinen hevet til riktig høyde slik at du ikke sitter med bøyd nakke. "Et bærbart stativ der du får hevet datamaskinen er viktig, og dersom du kombinerer det med et eksternt tastatur og en sentrert mus, så er du godt på vei", sier han.

Les også: Derfor er en ergonomisk mus verdt investeringen


Gjør den gode ergonomiske arbeidsstillingen til en vane

Kanskje du, som oss, har tenkt: Hva om jeg bare må fikse noen småting hjemme fra spisebordet. Da kan jeg vel bare sette meg ned?

Men hvor lenge er det egentlig greit å sitte ikke-ergonomisk? Ifølge Jarle Marheim er det beste du kan gjøre for deg selv å gjøre det til en vane å sitte riktig hver eneste gang.

Det er ikke bra å sitte dårlig, selv om du bare skal fikse noen småting. Ofte blir de små tingene til noe mer, og plutselig så har du brukt flere timer eller til og med hele dagen med dårlig vinkel mot skjermen.

Dersom du gjør det til en vane å alltid sitte bra – selv når du jobber med ting som gjøres unna raskt – er du godt på vei til den gode ergonomiske arbeidsstasjonen, enten du sitter på kontoret, hjemme eller på kafeen med en cappuccino.

Visste du at:
For å sitte ergonomisk korrekt på jobb, og for å unngå overbelastning av nakke, skuldre og armer, må du blant annet holde armene inntil kroppen, og ha hendene foran kroppen.
Jobbing på skjerm, Danske Fysioterapeuter, 2008


Gjør det enkelt å være ergonomisk korrekt

Det kan høres både tungvint og unødvendig ut å alltid ta med utstyr til den ergonomiske arbeidsstasjonen mens man er på farten. Men det trenger det faktisk ikke være i det hele tatt.

«Mange tenker at det er mer komplisert enn det egentlig behøver å være. Men det enkle er ofte også det beste», sier Jarle Marheim og understreker at vi ikke må gjøre den fleksible arbeidsstasjonen vanskeligere enn den er. Det er veldig enkelt å få til å sitte godt og riktig uansett hvor man jobber fra.

Med en Laptop Riser eller en Laptop Stand, et eksternt tastatur og en sentrert mus, kan du raskt finne deg til rette. Det er altså ikke nødvendig med en gigantisk utstyrspakke.

Versjonen med en Laptop Riser eller et bærbart stativ, et eksternt tastatur og en mus klarer oppgaven, slik at du kan sitte ergonomisk. Samtidig er den mobil og lett å bære under armen når du hele tiden må bytte arbeidsstasjon.

På denne måten kan du konsentrere deg om å håndtere dagens oppgaver, i stedet for å bli forstyrret av ømme skuldre og spenninger i nakken.


Topp tre til den fleksible arbeidsstasjonen din: