Unngå skader og spar penger: Effekten av en ergonomisk riktig arbeidsstasjon

corporate guy having neck pain at work

published

Det er ikke så farlig (eller dyrt) å innlemme ergonomi på kontoret som mange tror - faktisk kan du spare penger på det i det lange løp.

Hva er det første du gjør når du møter opp på jobb? Henger opp jakken? Lager en kopp kaffe? Slår på datamaskinen?

Vi gjetter at du slår på datamaskinen. Og selv om det ikke er det aller første du gjør, er det mest sannsynlig noe du gjør i løpet av de første minuttene på kontoret. Arbeid foran datamaskin er en stor del av manges arbeidsdag, og også noe som tar en stor andel av arbeidsdagens timer.

Dessverre gjør denne trenden ofte vondt – både i kroppen og i økonomien.

Les mer: Derfor er en ergonomisk mus verdt investeringen

Mange kontorarbeidere lider av ubehag eller smerter som kan spores direkte tilbake til jobbing foran datamaskin.

En dansk studie fra 2019 viser faktisk at to av tre kontoransatte opplever fysisk smerter på jobben, som smerter i nakke og håndledd, og at det er spesielt stillesittende arbeid foran datamaskin og forholdene ved skjermen, tastaturet og musen som sliter mest på kroppen.

Denne typen slitasje kan føre til sykemeldinger, og de er verken morsomme for pasienten som har det vondt, eller for arbeidsgiveren, som – i hvert fall i en periode – blir sittende igjen med hele regningen.

gratis guide: ergonomisk sjekkliste

Heldigvis er det ifølge det danske BrancheFællesskabet for arbeidsmiljø, velferd og offentlig forvaltning enkelt og billig å gjøre noe med problemet. Det krever noen justeringer i måten man jobber på og kjøp av riktig utstyr.

Sistnevnte er heldigvis ikke en stor utgift dersom man sammenligner den med en sykemelding, som i gjennomsnitt koster en virksomhet ca. 10 000 kroner i uken.

Bli kvitt smertene før de oppstår

Før du kaster deg ut i kjøpsprosessen av den viktige utstyrspakken, bør du få de grunnleggende betingelsene for god ergonomi på plass.

Visste du at:
38 % av alle sykemeldte er stillesittende kontorarbeidere.
Bedrifternes kostnader ved sykefravær
Sintef-rapport 2011

Her er muligheten for avbrytelser og bevegelser i arbeidet det første du bør legge til rette for.

En god idé er å gjøre det til en regel at ingen møter opp, setter seg på plassene sine og jobber intensivt der i åtte timer uten avbrudd – selv om det umiddelbart ser veldig engasjerende ut.

Den tilnærmingen til datamaskinarbeid fungerer rett og slett ikke. På sikt vil stillesittende, repeterende arbeid føre til ubehag og smerter – og med smertene reduseres både engasjement, effektivitet og arbeidsglede.

Les hvordan smerter hindret David i å utføre jobben sin: «Problemene forsvant fra og med første dag»

Variasjon er nøkkel, og i motsetning til det som er vanlig for nøkler, må denne nøkkelen kopieres og deles.

Slik bør arbeidsstasjonen din være utstyrt

Når de grunnleggende forholdene er på plass, er det på tide å se nærmere på hva arbeidsstasjonen din mangler for å få den til å fungere som et godt ergonomisk oppsett.

fem hovedelementer i en ergonomisk arbeidsstasjon

Ergonomiske stoler, heve- og senkebord og riktig tilpassede skjermer er på stell ved de fleste norske arbeidsplasser. Men når det kommer til tastatur og mus, er det mange som henger etter.

Det er synd når vi vet at tanken bak ergonomiske løsninger er å legge minst mulig belastninger på kroppen og dermed redusere risikoen for at man får skader forårsaket av overbelastning.

En pågående studie (2021), som sammenligner muskelaktivitet ved bruk av forskjellige musetyper, utført av patolog Eduardo Alcaraz Marteos, viser blant annet at en sentrert mus med rullestang – sammenlignet med ni andre musetyper – er den musetypen som krever minst muskelaktivitet å bruke.

Dessuten viste en Harvard-studie fra 2015 at RullerMouse var den musetypen som tillot arbeid med de mest nøytrale håndposisjonene og med minst fingerspredning og -strekk, samtidig som det krevde betydelig lavere aktivitet i underarmsforlengelsesmuskelen.

Samlet sett handler god tastatur- og museergonomi om å ha et tastatur som tillater en nøytral håndposisjon når man skriver (dette kan skje dersom  tastaturet har en negativ helling slik at hendene dine ikke trenger å vippe opp for å skrive), og om å få musen foran kroppen slik at begge hender kan brukes og armer og skuldre ikke gjentatte ganger trenger å settes i unaturlige stillinger.

Det er altså lurt å erstatte den gamle musen med en ergonomisk variant, både dersom du allerede har smerter eller dersom du vil forhindre dem. Med den investeringen kan du forebygge og potensielt helt unngå frustrerende og dyre muserelaterte sykemeldinger.

Se om produktene våre er noe for deg – prøv helt gratis og uten forpliktelser i 14 dager.