Når du setter opp hjemmekontoret, er det avgjørende at du fokuserer på å skape en arbeidsoase som tilfredsstiller dine arbeidsbehov og kroppens behov.
Du har skapt et rom som virkelig passer din stil. Fargene er samstemte, veggdekorasjonene samsvarer med stilen din og teppene gir en følelse av at rommet er i harmoni.
Dessverre er ikke følelsen i kroppen etter én dag med arbeid like fantastisk. Nakken er stiv, ryggen er utslitt og skuldrene er såre.
Les også: Er utstyret i orden? Oppsett for en fleksibel arbeidsstasjon
Når du designer hjemmekontoret, er det viktig at du tenker på ergonomi – du og kroppen din skal tilbringe mange timer her.
I denne artikkelen gir vi veiledning om hvordan du setter opp et vakkert hjemmekontor som tar hensyn både til estetiske og kroppslige behov.
Innredning av hjemmekontor: Tre generelle prinsipper
Når det gjelder å dekorere hjemmekontoret, er det en god idé å starte med tre velbegrunnede tommelfingerregler.
Dersom du følger dem, øker du sannsynligheten for å holde kroppen sunn og smertefri til tross for et arbeidsliv som hovedsakelig foregår bak et skrivebord og foran en datamaskin.
Tommelfingerreglene for å innrette hjemmekontoret er:
1. Ha plass til å bevege deg: Du må innrette hjemmekontoret slik at du har plass til å bevege deg. Endring av arbeidsstillinger er nøkkelen til et fysisk sunt arbeidsliv på hjemmekontoret.
2. Mulighet for å enkelt reise deg opp: Det er avgjørende at du innretter hjemmekontoret slik at det er enkelt å reise deg og strekke kroppen. Et hev/senke bord er ideelt, men uansett bør posisjonen din være enkel og behagelig å reise seg opp fra. En dyp lenestol gjør det sjeldent enkelt å gå løs på den neste ventende arbeidsoppgaven.
3. Ha møbler og utstyr som passer til deg: Hjemmekontoret ditt må være skreddersydd for deg. Dette betyr for eksempel at stolen, bordet og utstyret (tastatur, mus, skjerm osv.) må ha de riktige justeringsmuligheter i forhold til dine behov.
Når de overordnede prinsippene har satt rammene for hjemmekontoret ditt, kan du begynne å vurdere hva annet som skal prege rommet ditt - hvordan lager du en arbeidsoase som er effektiv, bra for kroppen din og samtidig et rom som passer godt i din stil.
Vi har satt sammen 8 råd som sammen vil sikre at du får skapt den perfekte arbeidsoasen:
1. La kontor være kontor, og stue være stue. Når du skiller kontoret fra de andre rommene i hjemmet blir det lettere å ta fri når du har fri, og du kan arbeide uten forstyrrelser fra den fulle oppvaskmaskin, kleskurven som har kastet opp på gulvet eller støvet som danser i hyllene når du er på jobb. Kanskje du nå sitter og tenker at du ikke har et ledig rom som du kan bruke som kontor. Det går bra. Du trenger ikke et helt rom – ta kjelleren, annekset, ledige kvadratmetere under trappen eller kanskje til og med et isolert skur i bruk (dersom det har et vindu).
2. Velg farger du liker, men som ikke er (for) forstyrrende. Dersom du føler deg spesielt inspirert når du er omgitt av grønt, velger du en grønn farge på veggene, men tenk over en gang til om det skal være den turkise varianten, eller om det blir litt for skarpt etter 4-5 timers arbeid.
3. Innrett etter lyskilder. Lys er kanskje ikke det du tenker mest på – så lenge det er der, er det greit? Men nei, slik er det faktisk ikke. Feil eller mangelfull belysning kan føre til overanstrengte øyne. Gå for en innredning der lyset blir en kombinasjon av dagslys (som kommer inn fra siden) og lys fra en god bordlampe (der lyset kommer fra den andre siden).
4. Gi rom for tanker og ideer. Heng en oppslagstavle, en tavle eller en glassplate opp på veggen, slik at du har et sted å lagre dine kreative (eller ikke veldig kreative, men likevel viktige) ideer.
5. Bind rommet sammen. Et hjemmekontor kan fort bli en rotete affære der ikke-kontorting kommer til å ta plass. Det er vanskelig å unngå at esken med arvegods fra oldemor eller barnas kasserte leker flytter inn når det mangler plass i de andre rommene. Dersom du legger et løst teppe på gulvet som matcher de overordnede elementene, kan du skape helhet til tross for de mange forskjellige elementene i rommet.
6. Få bort rotet. Dersom du velger lukkede lagringsløsninger, som kanskje til og med er mobile, kan du skjule rotet og unngå forstyrrelser dersom du for eksempel også trenger å bruke rommet til et gjesteværelse.
7. Velg de gode møblene. Kortene på bordet. Dersom du er glad i design, er det trolig ikke i avdelingen for kontormøbler du føler deg lykkeligst. Kontormøbler ser sjelden ut som noe som har kommet fra Arne Jacobsen, Charles og Ray Eames eller Marcel Breuer. Men dersom du ikke ønsker å ende opp med ryggsmerter og stiv nakke, er det på kontormøbelavdelingen du må se etter både bord og stol til hjemmekontoret.
8. Skaff deg godt ergonomisk utstyr. For de aller fleste vil tastatur, mus og skjerm være de viktigste utstyrsenhetene på hjemmekontoret. Felles for alle tre er at de må støtte korrekt arbeidsstilling og dekke dine individuelle behov.
I vår ergonomiske sjekkliste for arbeidsstasjonen har vi listet opp alle detaljer om hvilke krav musen, skjermen og tastaturet må leve opp til.