Vertikale mus: Et annet grep – samme kroppsholdning

left handed vertical computer mouse

published

I dag er vel alle kjent med vertikale mus, ikke sant? Designet har eksistert siden begynnelsen av 90-tallet, og populariteten har siden da nådd et punkt der enhver nettbutikk nå er oversvømt med vertikale mus i forskjellige stiler, farger og former. Konseptet er enkelt. Du designer en tradisjonell mus sånn at hånden plasseres i en håndtrykksposisjon i stedet for flatt på bordet. Og * pang *, så er alle plagene dine forsvunnet. Men er det virkelig så enkelt? La oss undersøke hvordan vertikale mus fungerer, og om det virkelig er den beste langsiktige løsningen mot muserelaterte belastningsskader. 

Den vertikale posisjonen som utgangspunkt

Alle vertikale mus er basert på det samme grunnleggende prinsippet når det gjelder å lindre smerter i håndleddet og underarmen. Hånden din plasseres i en vertikal posisjon for å unngå overpronasjon av håndleddet, mens belastningen i underarmen samtidig overføres til andre muskelgrupper. Selv om alle vertikale mus på markedet kan ha sin egen forklaring på hvorfor de har vinkel som er bedre for kroppsholdningen enn konkurrentenes, forblir faktum at vinkelen er statisk. Og det er problematisk. 

Dette sier fysioterapeut Stuart Nottingham om Unimouse

Definisjonen av "statisk" er: mangel på bevegelse, utvikling eller variasjon. Vertikale mus har et "statisk grep" som per definisjon betyr at de ikke er i stand til å skape variasjon eller en dynamisk holdning. Som du kanskje skjønner, er dette ikke bra. De fleste muserelaterte belastningsskader er relatert til den kroppsholdningen, som du har når du bruker en vanlig datamus. Du kan lindre umiddelbare problemer forårsaket av den tradisjonelle musa ved å bytte til en vertikal mus. Det er bra, men det er opplagt å spørre om ikke bare timeren for når du utvikler en ny belastningsskade tilbakestilles, når du går fra én statisk holdning til en annen? 

Kan en vertikal mus raskt fikse belastningsskaden din?

En ting som ikke endrer seg i hverdagen vår er at vi er avhengige av PC-en og det tilhørende utstyret for å kunne utføre oppgavene våre. Vi får ikke mindre å gjøre. I forlengelse av dette kan man da spørre om en statisk, vertikal posisjon er løsningen på alle muserelaterte belastningsskader? Svaret på dette spørsmålet, kan jeg si deg, er et rungende "NEI". En vertikal mus kan løse det umiddelbare problemet, men når du overfører belastningen til andre muskler, risikerer du andre muserelaterte belastningsskader. Underarmene kan fort bli overbelastet, siden det er her krafta bak alle musebevegelsene kommer fra. Og tommelen er også i fare! Den vertikale designen skaper et klemmepunkt mellom tommelen og pekefingeren, noe du spesielt merker når du venstre-klikker. Det kan overbelaste CMC-leddet og forårsake tretthet og smerter i tommelen.

Statisk vs. variert holdning

Så hvordan løser du et problem uten å skape et annet? Svaret er enkelt: med en variert kroppsholdning. Se for deg et heve/senkebord for hånden din! Contour Designs Unimouse er ikke bare designet for å hjelpe deg å finne din favorittstilling, men oppmuntrer også brukere til å variere kroppsholdningen sin hele dagen. Konseptet lar raskt og enkelt brukere endre vinkelen på musa og tommelstøtten, slik at hånden kan slappe av og belastningen fra å bevege musa varieres mellom forskjellige muskelgrupper.

Så hva foretrekker du: å sitte i samme stilling dag ut og dag inn, eller en mus som lar deg variere mellom hundrevis av stillinger og sørger for at du aldri mer vil føle tretthet eller smerter? Det er ditt valg. 

Har du lyst å prøve en Unimouse før du kjøper?