Triggerfinger

Triggerfinger er en lidelse som kan oppstå helt ut av det blå. Det regnes som en ganske vanlig lidelse i Norge i dag som kan skje mer enn én gang hvis du er veldig uheldig. Triggerfinger blir mer sannsynlig i takt med alderen, men tilstanden kan også forekomme hos barn.

I denne artikkelen går vi gjennom de underliggende faktaene, slik at du kan få best mulig hjelp dersom du lider av triggerfinger, eller simpelthen ønsker å bli klokere på lidelsen.

Hva er triggerfinger?

Opplever du smerter, irritasjon eller hevelse i bøyesenen på innsiden av fingeren din? Eller har du smerter i fingerledd? Da er det stor sannsynlighet for at du lider av triggerfinger. Nærmere bestemt betyr triggerfinger at fingrene låser seg i bøyd stilling ettersom senen har hengt seg fast i seneskjeden.

Bøyesenen går fra grunnleddet til fingrenes ytterledd, hvor seneskjeder omgir senene. Hvis du opplever irritasjon eller en fortykkelse av en sene, vil det ikke være plass i seneskjeden. Det betyr at senen blir klemt, og du kan oppleve at det er vanskelig å strekke fingeren helt ut. Faktisk er man ofte nødt til å bruke den andre hånden for å løsne grepet. Det kan være mye bryderi og kan ofte gjøre vondt når man forsørger å strekke ut fingeren.

Når senen fester seg til seneskjeden, kan du få følelse av at fingeren hekter seg opp. Triggerfinger er aller vanligst i tommelen, pekefingeren og lillefingeren, men kan ramme hvilken som helst av fingrene. Betegnelsen kommer etter den posisjonen fingeren vanligvis er i, nettopp avtrekkerposisjonen. Det ser ut som du sitter klar med finger på en avtrekker, akkurat som i en gammel westernfilm. Lidelsen er også kjent under navnet springfinger.

Kilde: Helsenorge.no & NHI.no

Person with bad wrist pain wearing a brace

Triggerfinger symptomer

De vanligste symptomene er først og fremst ømhet og smerter i fingeren eller i håndflaten ved fingeren. I noen tilfeller kan du til og med oppleve at fingeren lager en klikkende lyd når senen manøvrerer seg igjennom seneskjeden – dvs. i forbindelse med at du beveger fingeren.

I tillegg er det vanskelig å knytte og strekke ut fingeren, da senen som tidligere nevnt har festet seg til seneskjeden. Når du prøver å strekke ut fingeren opplever du at den sitter fast helt til du legger nok kraft i bevegelsen til at seneskjeden slipper. Her vil du ofte kunne høre et lite smell før fingeren retter seg ut.

Triggerfinger kommer i mange forskjellige grader og variasjoner. Du kan oppleve lett ubehag og irritasjon når senen setter seg fast, samtidig som du kan oppleve en fullstendig låsing av fingeren. Alt avhengig av hvor kraftig fortykkelsen på senen som glir i seneskjeden er. Det er ingen alvorlig eller livstruende symptomer forbundet med triggerfinger, men lidelsen kan likevel oppleves veldig ubehagelig og smertefullt.

Office worker sitting at the computer with bad hand pain

Forskjell på triggerfinger og musefinger: En annen lidelse hvor man har problemer med å knytte og strekke ut fingrene, er musefinger. Musefinger er en overbelastningsskade som oppstår når du klikker mye på en ordinær mus. Det kan gi smerter og ubehag som gjerne begynner i fingeren. Smertene og ubehaget flytter seg gjerne fra fingeren og utover i armen og oppover mot skulderen. Triggerfinger rammer hovedsakelig pekefingeren og tommelen, mens musesyke kan påvirke hele kroppen.

Kilde: NHI.no

white blank photo

Hvordan oppstår triggerfinger?

Triggerfinger oppstår vanligvis på grunn av gjentatte, ensformige bevegelser uten tilstrekkelig hvile. Altså, at det forekommer en belastningsskade. Det skjer ved at du gjør de samme bevegelsene for ofte på daglig basis, noe som forårsaker en irritasjon rundt en eller flere av fingerens bøyesener. Til syvende og sist, gjør det at bevegelsen i seneskjeden føles ubehagelig, da irritasjonen medfører en fortykkelse ettersom det ikke er plass til senen i seneskjeden.

En medvirkende faktor til økt risiko for triggerfinger er diabetes. Lider man av diabetes kan man utvikle lidelsen i flere fingre samtidig. Det vil ofte være nødvendig å foreta en operasjon før du kan bli kvitt symptomene. Du kan lese mer om behandling senere.

Kilde: Lommelegen

white blank photo

Triggerfinger behandling

Du kan løsne triggerfingeren ved å bruke den andre hånden, en bordplate eller lignende, slik at du kan påføre nok kraft til å rette ut fingeren. Dette har imidlertid kun kortvarig effekt, på samme måte som det ikke finnes ikke noen konkrete triggerfingerøvelser som kan brukes i behandling.

A dark haired man with glasses looking into the camera with a big smile

Den vanligste behandlingsformen er innsprøytning av kortison. Målet er å dempe irritasjonen som har satt seg i vevet rundt senen, så den igjen glir uten problemer i seneskjeden. Det estimeres at det er en behandlingsform som er effektiv hos ca. 50-80 %, og betraktes som den mest foretrukne blant medisinske fagfolk. Personer med diabetes og leddgikt har gjerne dårligere effekt av kortisoninjeksjon.

Den største sjansen for suksess er i løpet av de første innsprøytningene. Dersom du ikke opplever den ønskede effekten, kan du gjenta behandlingen med noen ukers mellomrom i noen måneder.

white blank photo

Hvis andre metoder ikke gjør noen forskjell og du har betydelige plager i dagliglivet, kan behandling med operasjon være nødvendig. Typisk vil det gjelde dersom du har forsøkt andre behandlingsmetoder først, eller hvis fingeren din er låst i en permanent bøyd posisjon.

Ved en operasjon deles senekanalen gjennom et lite tverrsnitt ved den aktuelle fingeren, slik at senene får større plass og ikke henger seg opp når du beveger fingrene. Den største risikoen er en infeksjon eller at operasjonen ikke er effektivt, men i de fleste tilfeller forsvinner symptomene.

Kilde: Tidsskrift for Den norske legeforening & Helsesmart.no

Hvordan forebygge triggerfinger?

Som nevnt tidligere, er triggerfinger en ganske vanlig lidelse i Norge som forekommer hyppig ved økt alder. Hos barn, unge og unge voksne er tilstanden heldigvis mer sjelden.

Lidelsen kan være vanskelig å unngå fullstendig ettersom man ikke kan peke på den konkrete årsaken til hvorfor det skjer. Det er imidlertid blitt vitenskapelig bevist at gjentatte bevegelser kan være en utløsende faktor. Hvis du har en jobb hvor du bruker hendene på samme måte hele dagen, for eksempel bak et tastatur eller datamus, sørg for å ha riktig ergonomisk utstyr som gir deg støtten du trenger.

Kilde: Helsenorge

Man in blue shirt working with a RollerMouse Red from his home office

Hvordan unngå å gjøre det verre?

Hvis du selv kan spore triggerfingeren tilbake til ensformige, repeterende bevegelser eller en spesifikk uvant bevegelse, så burde du naturligvis finne en måte å slutte med eller begrense disse bevegelsene. Hvis du gjør dette lenge nok kan triggerfingeren forsvinne av seg selv uten behov for ytterligere behandling.

Det kan være en god idé å bruke en fingerskinne for å avlaste fingeren i en periode. Hvis du lider av triggertommel, så kan du for eksempel benytte deg av en elastisk bandasje som gir korrekt ro og avlastning.

Kilde: Veien til Helse


Hvordan minimere belastningen i hverdagen?

Ved å minimere belastningen i hverdagen kan du dempe smerter og ubehag i forbindelse med triggerfinger. Mistenker du at lidelsen kan ha oppstått på arbeidsplassen, kan det være lurt å prøve å endre eller avgrense arbeidsmetodene dine. Eventuelt kan du bytte ut datamusen med en mer ergonomisk mus. En ergonomisk mus avlaster og støtter hendene og fingrene dine ved å bruke begge hender og/eller redusere antall museklikk.

Les mer om generell ergonomi her.

white blank photo