Det er mye som har endret seg de siste årene. Ikke minst arbeidet på kontoret, som for mange har endret form fra åpne kontormiljøer, til kontorlokaler ved spisebordet eller et skrivebord på soverommet.
Selv om stadig flere vender tilbake til kontoret i år, er det også mange som skal bli værende på hjemmekontoret, helt eller delvis. Dersom du er en av dem som skal tilbake til kontoret i år, vil du møte en endret hverdag sammenlignet med den du var vant til fra før koronapandemien.
Det er snakk om en ny standard for kontorarbeid. Vi vil igjen kunne gjøre noen av de tingene vi har savnet å gjøre på hjemmekontoret. For eksempel småprat ved kaffemaskinen, lunsj med kolleger eller en god runde med faglig sparring. Samtidig vil flere nye ting og tiltak bli en del av hverdagen på kontoret.
8 ting som vil bli en del av den nye kontorhverdagen
1. Hygiene og avstand
Vasking av hender, spritvask og avstandsholding har blitt en vane og en fast del av hverdagen vår. Det er til og med like før vi rynker på nesa over hvordan ting pleide å være. Det er derfor vanskelig å se for seg at de nye vanene ikke kommer til å fortsette inn i det nye kontormiljøet.
Spritdispenserne vil trolig fortsatt bli funnet i forbindelse med de ulike kontaktflatene på kontoret – spesielt ved inngangspartiene og i kantinen. Dessuten vil nok folk flest ta mer hensyn til å gjøre rent og rydde opp etter seg.
Vi kan også forvente at vi automatisk vil holde mer avstand til hverandre, både ved skrivebordene og i møterommene. Når vi bestiller rom til møter, vil vi være mer bevisste på om det er god plass til alle deltakerne.
2. Hybrid arbeidsplasser
En studie utført av Kantar Gallup viser at produktiviteten ikke har blitt mindre i de lange periodene med hjemmearbeid. I noen tilfeller anslås det til og med at produktiviteten har økt. Det kan derfor tenkes at det i fremtiden vil være vanlig med en blanding av fjernarbeid og kontorarbeid.
Arbeidsplassen blir dermed en hybrid der man kombinerer alle fordelene med å jobbe på henholdsvis kontor og hjemmefra.
I følge både Cushman & Wakefield og Prior+Partners vil vi også se flere mindre kontorfellesskap hvor man som fjernarbeidsansatt kan droppe innom og gjøre dagens arbeid.
Slike kontorer vil typisk være nærmere de ansattes hjem, slik at tid kastet bort i morgentrafikken kan unngås.
Les også: Er du klar for den hybride arbeidsplassen?
3. Mer teknologi og innovasjon
I forlengelse av et økt hygienefokus vil vi også se en trend mot mer teknologi og innovasjon når det kommer til hverdagen på kontoret.
I en artikkel har ZDNet listet opp en rekke eksperters spådommer om fremtidige kontorlokaler. Flere av dem er enige om at vi generelt sett vil se mer teknologi og innovative løsninger i hverdagen. Deriblant mer stemmekontroll og sensorer som gjør at vi kan unngå å berøre kontaktflater som dørhåndtak, kaffemaskiner og lignende.
4. Delingsskrivebord
Jo flere ansatte som sitter andre steder, desto flere tomme skrivebord vil det være på kontoret. Til daglig blir det ikke behov for så mange skrivebord som vanlig.
For å bruke plass og skrivebord mest effektivt – og ikke ha for mye eller for mange av delene – ønsker nå flere selskaper å se på muligheten for å dele skrivebord. Det er virksomheter som gjør det enkelt for ansatte å velge både det ene og det andre som vil lykkes med fremtidens hybridarbeidsplasser.
Bedrifter som IBM og E&Y er noen av de som allerede omfavner hybridversjonen av kontorarbeid. De sørger for å gi de ansatte en fleksibel løsning, og i den forbindelse har IBM blant annet utviklet tydelige retningslinjer for fjernarbeid.
Les også: Er utstyret i orden? Oppsett for en fleksibel arbeidsstasjon
Retningslinjer er en måte å gjøre ting på, apper er en annen. Apper som Parkanizer og Officespace tilbyr løsninger på nettopp skrivebordsdeling. De lar de ansatte reservere skrivebord på kontoret, noe som sikrer at det er ledig kontorplass når de kommer. Og samtidig har arbeidsplassen kontroll over antallet ansatte som er på kontoret den dagen.
5. Flere digitale møter
En annen ting som kommer i forlengelsen av den hybride arbeidsplassen er at vi vil fortsette å se mange digitale møter. Spesielt vil de mindre møtene, når en tur til den andre siden av landet for en liten 60-minutters samtale plutselig virker veldig voldsomt, bli erstattet av onlineversjoner permanent.
Vi har blitt vant til de digitale møtene, som har vist oss at ikke alle møter trenger å avholdes fysisk for å gi resultater.
Etter mange digitale møter som har blitt avholdt i løpet av de lange periodene med hjemmearbeid, har vi nå god kontroll på den tekniske delen med kamera, skjermdeling, mute/unmute osv. Og ettersom vi verken trenger bruke tid på å beherske teknologien eller sitte i kø i morgenrushet, noe som gjør at vi raskt kan komme i gang med oppgavene og handle i henhold til det som ble avtalt på møtet, blir møtene mer effektive.
6. Bedre samarbeidsmuligheter på tvers
Økningen i antallet digitale møter og nettbasert arbeid generelt har gjort oss bedre til å samarbeide på tvers av steder, noe som har bidratt til å øke kvaliteten på det digitale samarbeidet.
Det handler ikke bare om bedre mikrofoner og kameraer i møterommene, men om muligheten til å bruke tavler og lignende, hvor man kan samarbeide online ved å bruke den samme digitale tavlen. Dette er det spesielt bruk for i forbindelse med idédugnad og andre utviklingsoppgaver.
Man trenger ikke lenger å sitte i samme rom for å samarbeide, skape resultater, utvikle seg og være innovativ.
7. IoT-teknologi som øker produktiviteten
Richard Kauntze, administrerende direktør i British Council for Offices, sier til ZDNet at det vil bli mer og mer populært å bruke smart teknologi og andre tiltak som gjør hverdagen på kontoret bedre. Det vil bidra til å tiltrekke ansatte til å tilbringe mer tid på kontoret.
Teknologien tilpasser seg de ansatte, så det er hele kontoropplevelsen som forbedres. Det kan være smart LED-belysning som automatisk tilpasser seg temperaturen på kontoret eller det naturlige dagslyset.
Det forbedrer den gode kontoropplevelsen for de ansatte, og det har en innvirkning på produktivitet og arbeidsglede. Det blir vinn-vinn for selskapet og de ansatte.
8. Kontoret som et sosialt samlingssted
Selv om en stor del av arbeidet for mange vil foregå som fjernarbeid unna kontoret, vil det fysiske kontoret fortsatt være samlingsstedet for det sosiale aspektet og for kunnskapsdeling.
Det vil imidlertid skje på endrede vilkår, som du kan se i de forrige punktene. Den koselige samtalen ved kaffemaskinen og lunsj i kantinen vil fortsatt gjøre kontoret til et fokuspunktet for det sosiale aspektet av livet som kontorarbeider.