Forebygg smerter i håndleddet under kontorarbeid

Keep your wrists pain-free during office hours

published

Etter en lang periode på hjemmekontoret, skal vi nå tilbake til kontoret. Det betyr også at de delvis ergonomiske løsningene som har dominert livene våre i lang tid, kan byttes ut med permanente, gode løsninger. På denne måten kan vi forhindre smerter i håndledd, nakke og skuldre mens vi utfører vårt kontorarbeid.

Nå som vi er i ferd med å gå tilbake til det som skal være normalen etter lange og usikre tider med hjemmekontor, er tiden også inne for å få på plass de gode løsningene som forebygger smerter forbundet med kontorarbeid.

Les også: Bli kvitt smerter med en vertikal mus

Kanskje skal du tilbake til kontoret på heltid. Kanskje du trenger å jobbe halvparten hjemme og halvparten på kontoret – eller med en tredje løsning. Felles for hvilken løsning du og din arbeidsgiver har blitt enige om, er at noe må gjøres med ergonomi. For med de usikre fremtidsutsiktene som har rådet i lang tid, har mange bare funnet seg en plass å jobbe der det har vært mulig. For eksempel ved spisebordet uten eksternt tastatur og mus fordi "det bare var midlertidig".


Smerter og kontorarbeid

De fleste av oss har gradvis fått en oppfatning av hvordan vi sitter best ergonomisk sett med stol og bord. Men god ergonomi er noe mer enn det. Så når du nå skal innrette arbeidslivet ditt på nytt, er det en gyllen mulighet til å få kontroll på alt kontorutstyret ditt slik at du kan forebygge smerter.

Du har sikkert lagt merke til at du lettere får smerter i håndledd og armer etter å ha ligget på sofaen med den bærbare datamaskinen. I tillegg til at vi har en tendens til å ha dårligere arbeidsstillinger hjemme, fordi hjemmene våre ikke er optimalt designet for kontorarbeid, handler det også om at vi ikke har det riktige utstyret.

Alt du trenger å vite om arbeidsmiljø.

Altfor ofte tar vi bare den bærbare datamaskinen hjem og bruker det innebygde tastaturet og styreflaten. Selv om det er enkelt, kan det forårsake mange smerter når du jobber på en bærbar datamaskin.

Derfor burde du i det minste bruke en ekstern, ergonomisk mus når du arbeider på den bærbare datamaskinen. Men mest av alt burde du bruke både en ekstern mus og et eksternt tastatur, samt bruke en skjermholder slik at skjermen kommer opp i riktig høyde.

prøv gratis


Smerter i håndleddet

Når vi jobber ved en datamaskin hele dagen, blir arbeidet ofte for stillesittende, og det sliter på kroppen. Spesielt får vi smerter i nakke, skuldre og håndledd. Derfor er det viktig å være klar over at en ergonomisk arbeidsstasjon ikke kun handler om bord og stol. Vi må nemlig ikke glemme mus og tastatur.

God tastatur- og musergonomi handler om å ha en så nøytral håndposisjon som mulig når du jobber, slik at du ikke overbelaster håndleddet og får smerter i det.

Les også: Unngå skader og spar penger: Effekten av en ergonomisk riktig arbeidsstasjon

For å forhindre eller lindre håndleddsmerter, må du bruke mus og tastatur på riktig måte. Tastaturet bør ha en helning som forhindrer hendene i å vippe oppover når du skriver, og musen bør helst være sentrert foran kroppen.

ergo sjekkliste
Når du bruker en sentrert mus, i stedet for en tradisjonell mus, vil du forhindre overbelastninger og anstrengelser. Dessuten kan en sentrert mus brukes med begge hender.