Belastningsskade: Karpaltunnelsyndrom og smerter i håndleddet

wrist pain

published

Smerter i håndledd. For noen av oss er dette noe vi opplever etter å ha sovet i en ubekvem posisjon eller etter aggressiv frisbee-spilling. For andre kan dette imidlertid være noe mer bekymringsfullt. For de av oss som hamrer på musen og jobber på datamaskin 8-10 timer om dagen med håndleddet satt i ubekvemme stillinger kun for å komme gjennom dagens arbeidsoppgaver, kan smerter i håndleddet signalisere begynnelsen på en kontorarbeiders verste mareritt. Jeg snakker om karpaltunnelsyndromet.

Hva er karpaltunnelsyndrom?

Karpaltunnelsyndrom, også er kjent som canalis carpis-syndrom, er en repeterende belastningsskade (RSI) som forårsaker nummenhet, prikking og svakhet i hånden. Det oppstår på grunn av trykk på midtnerven, en nerve som går langs hele armen og gjennom en passasje i håndleddet som kalles karpaltunnelen før den ender opp i hånden. For de av oss som jobber på datamaskin hele dagen, kan dette lett oppstå ved bruk av tradisjonell hverdagsmus. Se på hånda di som er på musen akkurat nå. Hviler den delen av håndleddet som er like under håndflaten på skrivebordet? Svaret er mest sannsynlig ja. Og det betyr at du setter deg selv i fare for å utvikle karpaltunnelsyndrom. Men ta det med ro. Karpaltunnelsyndrom tar tid å utvikle seg, og dersom du iverksetter tiltak ved de første tegn på symptomer, kan problemet løses før inngripende kirurgi blir nødvendig.

Les mer: Hva er musearm?


Hva er symptomene?

Det finnes noen tidlige symptomer på karpaltunnelsyndrom som bør varsle kontorarbeidere om at det er på tide å gjøre endringer på arbeidsstasjonen:

  • Brennende følelse, prikking, kløe eller nummenhet i håndflaten og fingrene.
  • Svekket hånd og/eller problemer med å holde på ting
  • En sjokklignende følelse som beveger seg gjennom hånda og inn i fingrene.
  • Prikkende følelse som kryper oppover armen

Så langt tror jeg vi alle kan være enige om at INGEN av disse symptomene høres særlig behagelige ut. La oss nå se på hva som forårsaker karpaltunnelsyndrom og hvordan du kan unngå det!

Alt du trenger å vite om arbeidsmiljø

Dette forårsaker karpaltunnelsyndrom

Det finnes noen få faktorer som kan bidra til karpaltunnelsyndrom. Alt dette kan unngås kun ved å revurdere måten vi jobber på!

  • Press på karpaltunnelen ved å legge press på bunnen av håndleddet (som når det ligger flatt på skrivebordet!)
  • Gjentatte bevegelser uten variasjon, som å bruke en tradisjonell datamus 8 timer om dagen 5 dager i uken
  • Ubehagelige stillinger, dreining på håndleddet og gjentakende grep. Om det enda ikke har gått opp for deg, så er det et biprodukt av å bruke tradisjonell datamus!

Den gode nyheten er at alle disse lett kan unngås dersom vi sørger for å gi oss selv periodiske pauser, strekker ut et par ganger om dagen, og ved å bruke en ergonomisk designet mus.

Contour-forskjellen

Da vi startet som selskap i 1995, var vårt eneste mål å designe en mus som forhindret mennesker i å få karpaltunnelsyndrom og få mennesker med karpaltunnelsyndrom tilbake i jobb uten smerter.

RollerMouse
Hver RollerMouse-modell er designet for å sette brukerne i en «nøytral» stilling og gi dem flere holdningsvariasjoner, for eksempel gjennom muligheten til å betjene musen med både venstre- og høyrehånd samt forskjellige fingre. RollerMouse stimulerer brukerne til å kontrollere markøren med hele armen. Dette eliminerer trykket på håndleddet mot skrivebordet og svingningen, de viktigste bidragsyterne til karpaltunnelsyndrom.

Unimouse
Justerbarhet er det Unimouse dreier seg om. Brukere kan justere musens kroppsvinkelen til et sted mellom 35° og 70°. Selv i den laveste vinkelen vil den forhindre at håndleddet hviler flatt på skrivebordet, noe som igjen vil forhindre utviklingen av karpaltunnelsyndrom. Dessuten eliminere svingningen og vridningen som bidrar til karpaltunnelsyndrom ytterligere gjennom å stimulerer brukerne til å benytte hele armen til å kontrollere musen. Dersom vi også legger til et helt justerbart tommelstøtte designet for å være den perfekte passformen for hånden din, noe som redusere kraften på grepet som trengs for å holde musen, begynner vi å snakke!

Les mer om våre produkter og hvordan de kan hjelpe deg med å forebygge og redusere smerter og ubehag forårsaket av å jobbing på datamaskin.